KulturFlata

Vad är en kulturflata? En flat kultur? En ganska platt och tråkig kultur? En flata med yoggi? Nej, det är en lesbisk kulturfantast som klagar på allt och alla. Har åsikter om allt och ingenting, tycker både rätt och fel. Helt enkelt en flata med extremt intresse för kultur.

Mens är inte blått, men flott.

Publicerad 2015-02-07 00:08:47 i Menstalks,

Under hela min uppväxt, och fortfarande, så är mensen i alla reklamer en ljusblå genomskinlig liten vätska som fastnar perfekt på bindan eller i tampongen, om de ens visas i reklamerna. Det är ingen reklam för mensskydd som berättar att mensen inte är en blå vätska som flyter som vatten, det är ingen som berättar att mensen är blod, ibland klumpig, seg och ofta inte genomskinlig.
När jag var mindre hade jag en "Tjejbok" (uttrycket suger,) där det stod mängder av information om mens, pubertet och kroppen. Det stod vad mens var för något, det stod hur en gör för att skydda kläderna från att blödas ner och det stod att det kunde vara klumpar i det ibland. Tack som tusan för det! Vad hade jag annars gjort den dagen när jag insåg att jag hade fått min mens? Jag hade trott att jag skulle dö. Liksom, det rinner blod ur mig och i alla serier så dör alla som det rinner blod ur.
Det som dock aldrig stod i mina böcker, det var mängden mens som en kunde ha. Det stod att en kunde blöda lite och att en kunde få ont i magen, vilket är helt normalt. Men där var jag, lite äldre med en enorm mens, blod överallt och jag trodde att jag skulle dö. Den mängd blod jag miste kunde ju inte vara hälsosam att mista tänkte jag. Jag tänkte att det skulle komma ytterst lite blod, så pass lite att det inte skulle synas, men tji fick jag. För många människor får inte bara lite blod. Det finns de som blöder mindre niagrafall när de har mens, men det är det aldrig någon som nämner. 
Det är aldrig någon som nämner vad mens EGENTLIGEN är, det är ingen som berättar för unga människor att det går att leva normalt trots att en har mens. Det går riktigt bra faktiskt. Det går att bada, även om det kan vara lite jobbigt och obehagligt, MEN DET GÅR. Det går att äta mat när en har mens, det går att träna, sova, kolla film, hångla, ha sex, leka med sina syskon och det går tillomed att bära vita byxor när en har mens. Det går att göra allting när en har mens. Trots alla möjligheter som mensen ger människorna, så är det ett sånt tabu att prata om det, det är ett tabu att ens nämna det. Unga människor låtsas att de ska köpa bindor och tamponger till en vän eller släkting för att inte visa för världen att de har mens. 
När jag skriver detta verkar det som att jag inte har gjort alla dessa grejerna, att jag har gått emot strömmen och vägrat falla under skammen med mens. Så är det inte. Jag har gömt tamponger längst ner i kundkorgar i affären, jag har använt "menskortet" på idrotten, jag har struntat i allt jag kan göra med mens enbart för att jag har mens och jag har aldrig haft vita byxor på mig när jag har haft mens, Men jag har gjort annat.
Jag har upptäckt att mensen tametusan inte är en blå rinnande vätska som ser ut som läsken blådåre utan kolsyra.
 
Kulturflata Punkt.

Om

Min profilbild

Kulturflata

Småstadsflicka från en håla i Sverige som begett sig till en större stad för att plugga teater. Jag anser alltid att min åsikt är rätt tills jag byter åsikt, för då är den rätt. Intresserad av allt som har med kultur att göra. Från människor till konst. Blir hellre arbetslös än jobbar på kontor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela