KulturFlata

Vad är en kulturflata? En flat kultur? En ganska platt och tråkig kultur? En flata med yoggi? Nej, det är en lesbisk kulturfantast som klagar på allt och alla. Har åsikter om allt och ingenting, tycker både rätt och fel. Helt enkelt en flata med extremt intresse för kultur.

Lillebror

Publicerad 2016-02-13 01:49:00 i Åsikter,

Lillebror, bli inte som jag när du blir stor.

Eller bli precis som jag när du växer upp. Skrik högt att alla är lika mycket värda, gå emot alla dem som försöker trycka ner dig, eller någon annan i din närhet. Säg att det är okej att vara gay. Det är okej att varken vara kille eller tjej. Skrik ut att det är okej att känna sig som den minsta i världen. Ge upp ibland när du inte orkar dra allt lass på dina axlar, när det känns som att du är den enda som gör något, då får du ge upp. Du behöver inte alltid vara den som är modig och stark. Lillebror, bli precis den du vill vara när du blir stor. Bli den du ska bli och låt ingen sätta sig på dig och trycka ner allt det du är.

Jag står där och ser dig växa upp, min Lillebror. Jag ser dig ta dina första stapplande steg, mot ett liv så olikt mitt, mot ett liv där du får högre lön för ett jobb vi kan göra exakt lika bra. Lillebror jag önskar ibland att du aldrig ska bli stor. För där ute väntar en värld där du förväntas göra saker på ett visst vis, en värld där du har makt över så många människor, enbart för att du fötts. Där dina handlingar blir mer värda än allt det jag någonsin gör. Lillebror jag är så rädd att du ska bli som dem när du bli stor.

Rädd att du ska bli som alla dem som sätter sina händer där dem inte ska vara, som dem som slår och slår tills någon går sönder, rädd att du ska bli som dem som inte förstår mänskligt värde, dem som inte kan ta ett nej.

Lär dig vad Nej betyder Lillebror, lär dig att om någon säger "nej. sluta" sluta då. Om någon inte vill det du vill, gör det inte Lillebror. Lär dig att lyssna på människor i din omgivning, för jag tror på dig Lillebror. Jag tror på att du kan känna av människor omkring dig, för du är inte dum Lillebror.

Du är inte dum nog att sparka på någon som redan ligger, att spotta på någon som nästan drunknar på egen hand.

Jag ser hur du spelar Lillebror. Ser hur du spelar spel där du ska mörda människor, gå ut i krig och utnyttja svaga människor för din egen skull. Jag är så rädd Lillebror, så rädd att du en dag inte kan skilja på spelet och verkligheten. Att du en dag ska tro att livet du lever bara är ditt spel. Därför ber jag dig, backa lillebror, gå bort från tv'n. Börja se kanterna, rummet du befinner dig i, och tänk Lillebror. Tänk om den du utnyttjar var jag. Om den du mördar är din kompis familj.

Tänk, Lillebror, tänk på att du har makten som du aldrig bett om att få. Du har makten att skratta åt dem som inte har det så bra som du. Lillebror jag önskar att du aldrig ska bli stor, att du aldrig ska behöva tänka efter. Jag önskar att allt det jag säger är självklarheter för dig. Att du vet hur ovärderliga människor är, att du vet att ett Nej alltid är ett Nej. Jag ber dig Lillebror, se på mig, se på allt det jag kämpar för, se på det och hjälp mig ibland. Lyft en del av bördan jag bär på mina axlar ibland, bär den med mig, älskade Lillebror.

Lillebror, du kommer en dag att bli stor.

Och då hoppas jag på dig.

Om

Min profilbild

Kulturflata

Småstadsflicka från en håla i Sverige som begett sig till en större stad för att plugga teater. Jag anser alltid att min åsikt är rätt tills jag byter åsikt, för då är den rätt. Intresserad av allt som har med kultur att göra. Från människor till konst. Blir hellre arbetslös än jobbar på kontor.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela